Het internet staat er al vol mee: verhalen van mensen die minderen of stoppen met suiker binnen krijgen. Het lijkt tegenwoordig meer een trend dan gewoon vanzelfsprekend om de vele suikerbommetjes te schrappen en bewuster te gaan eten. Ik ben (nog steeds) een behoorlijke sugar addict en nog niet zo lang geleden kwam ik de week niet door zonder een blikje Red Bull hier of daar, chocola of koekjes bij de thee of  een keer ´lekker snel´ mijn lunch inruilen voor kant en klare kaasstengels of een triple chocolate cookie van de AH to go. Toch besloot ik om het eens anders te gaan doen. Omdat zelfs ík als mega sugar addict positief verschil merk, wilde ik mijn ervaring delen.


Waarom ik minder suikers ben gaan eten
Nu ik 25 ben merk ik toch dat klakkeloos alles eten helemaal niet zo best is. Waar ik vroeger zonder ook maar iets te merken de hele dag kon eten wat ik wilde, om me vervolgens 's in het weekend vol te gooien met mierzoete dropshotjes en sambuca's, merk ik vandaag de dag wat voor effect suiker op mij heeft.  Ik was de afgelopen tijd ontzettend moe en merkte dat ik niet helemaal lekker in mijn vel zat. Nu weet ik dat dat, bij mij in elk geval, deels aan de hormonen door pilgebruik ligt... Maar wist je dat het eten van bewerkte voedingsmiddelen (zoals die lekkere kaasstengeltjes met onnodige toevoegingen) je hormoonhuishouding ook aardig kunnen verstoren? In kant-en-klare voedingsmiddelen zitten vaak veel onnodige e-nummers, suikers, vetten en zout. Dit kan je extreem moe maken! Bij mij was dit vooral de reden om te gaan minderen met suikers en 'makkelijk' eten.

Wat ben ik anders gaan doen?
Omdat ik absoluut niet té rigoureus mijn eetgewoonten wilde aanpassen heb ik vooral mijn ontbijt en lunch aangepakt. Dit is wat ik anders ben gaan doen: waar ik voorheen vaak mijn ontbijt skipte, begin ik de dag nu met biologische yoghurt en biologische crunchy muesli van de AH, met honing in plaats van suiker. Hoewel ik niet van noten houd, bevat deze museli onder andere hazelnoten en zonnebloempitjes. Resultaat? Na 2 ochtenden merkte ik al dat ik langer vol zat en dat ik geen 11 uur dip had, maar juist een energieker gevoel. Mijn lunch en tussendoortje voor de middag bestond vaak uit 2 boterhammen met vleeswaren (in beide zitten vaak toegevoegde suikers) en dit verruilde ik voor een heerlijke salade met rucola, couscous, olijven, gerookte biologische kip, fetta kaasjes en paprika. Wát een verrassing! Dit vult zo ontzettend goed en ondanks dat ik dit elke middag eet, gaat het niet vervelen. Het kost even tijd om klaar te maken, maar de energie die ik van deze lunch krijg maakt alles goed.  Bonus: ook hiervan zit ik zodanig lang vol dat ik niet om 3 uur alweer naar een cup-a-soup snack, waar (je raad het al) veel zout en suiker in zit. Omdat ik dan toch al in die gezonde flow zit pak ik 's middags vaak nog een fruitsalade. 's avonds eet ik sowieso vaak gevarieerd en nooit iets kant-en-klaars. Die lijn moest ik ook maar eens gaan voortzetten in mijn ontbijt en lunch😉

Minderen of stoppen?
Hoe zit het met de Red Bull, chocola en koekjes? Helemaal geschrapt heb ik ze niet...Die bewaar ik gewoon voor af en toe een guilty pleasure momentje. Ik merk dat iets totaal niet meer mogen eten van jezelf voor mij niet werkt. Ik vind het beter om het te beperken in plaats van compleet af te schaffen. Al met al voel ik me véél energieker door met name goed te ontbijten en voor een gezonde lunch en tussendoortjes te zorgen. Door mezelf niet direct alles te ontzeggen is het nog helemaal niet zo moeilijk geweest om mijn eetgewoonten zodanig aan te passen dat ik mij een stuk energieker voel...Yay!