Ik ben dol op échte lifehacks! Van die dingen waar je anders nóóit aan had gedacht, maar waar je nu niet meer zonder kunt. Kokosolie als haarmasker bijvoorbeeld, of lipscrub van honing en suiker. Maar met citroen kun je ook heel veel, zo is gebleken uit mijn eigen ervaringen. Nadat je dit gelezen hebt, heb je waarschijnlijk standaard een citroen in je koelkast liggen voor die just in case gevalletjes!

Citroensap om roestvlekken te verwijderen
Ja echt, roestvlekken kun je verwijderen met citroensap! Hier kwam ik achter toen ik op vakantie in Sicilië het gloednieuwe, witte t-shirt van mijn vriend na een dagje strand had uitgewassen en deze over het droogrek in de zon hing. Dat rek zat aan de railing van het balkon vast, waarvan ik later pas zag dat het verroest was. Nadat het t-shirt opgedroogd was zaten er óveral roestkleurige vlekjes in. Ik Googelde ik hoe ik roestvlekken uit een wit shirt kon krijgen en las dat dit met citroensap en zeezout zou moeten lukken. Een uur later stond ik een papje te maken van zeezout en het sap van 6 citroenen. Dit smeerde ik eerst in de vlekken en hing dit in de zon om te drogen. Dat maakte al een groot verschil! Vervolgens mengde ik het citroensap met warm water in de wasbak en legde het hele shirt er 30 minuten lang in. Dat hing ik weer uit in de zon - dit keer met een badlaken over de railing- en voilá, de vlekken waren compleet verdwenen!

Je haar bleken met citroensap
Wanneer je je haar wat lichter wilt, maar niet meteen staat te springen bij de gedachte aan blonderen met peroxide, dan kun je het proberen met citroensap. Ik heb dit 2 keer gedaan, waarvan beide keren in de zomer omdat de zon het bleekproces versnelt. De eerste keer had ik donkerblond haar en wilde ik het een tintje lichter. Ik vulde een plantenspuit met lauwwarm water en voegde daar een heel flesje (gewoon bij AH te koop) citroensap aan toe. Dit mengsel sprayde ik door mijn gehele haar, waarna ik lekker een tijdschrift ging lezen in de zon. Eenmaal droog zag ik een subtiele verandering in mijn haarkleur! De tweede keer had ik bruin haar en had ik puur citroenstap gebruikt om hiermee met een kappers verfkwast strepen door mijn haar te trekken voor highlights. Ook dit zorgde voor een subtiel resultaat.💪

Gebruik citroensap om geuren van je handen te verwijderen
Wie kent het niet: je staat in de keuken uien te snijden of knoflook fijn te hakken en je handen ruiken vervolgens 3 dagen naar ui of knoflook. Hoe vaak je je handen ook wast! Ik las een keer de tip om na het snijden van ui of knoflook een citroen doormidden te snijden en met een helft over je handen te wrijven. Vervolgens kun je nog een beetje sap eruit knijpen en je handen ermee wassen. Wanneer je daarna lekker met zeep je handen wast, zal je merken dat de ui- of knoflook lucht verdwenen is!

Je tanden bleken met citroensap
Deze vind ik persoonlijk echt geweldig, om de volgende redenen: citroensap dood bacteriën, zorgt dus voor een frisse adem én het breekt tandplak en verkleuringen op je tanden af. Het enige nadeel vind ik zelf: als je gevoelig tandvlees hebt kán het een beetje prikken. Ik doe dit zelf een paar dagen per week en hoor geregeld van mensen: 'heb je je tanden gebleekt?'. Nope, gewoon je tandenborstel in citroensap dippen en je tanden ermee poetsen. Omdat het zo zuur is, kun je dit beter niet langer doen dan 2 minuten en ook even een kwartiertje wachten voor je met tandpasta eroverheen poetst. Maar other than that, ik weet zeker dat je resultaat zult zien 😊

Drink water met citroensap tegen keelpijn / keelontsteking
Helaas wordt ik elke herfst en winter wel een of twee keer getroffen door zware keelpijn of zelfs een keelontsteking. In plaats van ladingen ibuprofen slikken pak ik liever de oorzaak aan op een natuurlijke manier: het bestrijden van de bacteriën die keelpijn en keelontsteking veroorzaken met citroensap. Puur citroensap krijgt natuurlijk niemand weg, dus ik doe vaak 3 eetlepels door een groot glas water met ijsklontjes. Ijskoud water helpt weer met de zwelling in je keel. Ik merk vaak dat mijn keelpijn en keelontsteking sneller weg is wanneer ik veel ijskoud water met citroensap drink.


Hebben jullie ook handige hacks met citroensap die het delen waard zijn? Doe dit dan in de comments hieronder. When life gives you lemons...🍋🍋🍋