Ben jij vaak als eerste op kantoor en diegene die het laatste de deur uit gaat? Check jij thuis je mail en lig je 's nachts wakker omdat die stapel werk die op je wacht je zo bezig houdt? Dan zou jij zomaar eens een workaholic kunnen zijn... Bij sommigen komt dit doordat zij continu nieuwe prikkels nodig hebben, bij anderen omdat zij ontzettend gefocussed zijn op het behalen van resultaten en bij anderen weer omdat ze te veel werk in een te korte tijd moeten verzetten. Wat de achterliggende oorzaak ook is, het is niet gezond om een workaholic te zijn. Bij velen ligt een burn-out namelijk op de loer.  Wil jijLees verder voor tips waarmee jij een betere balans kunt creëren tussen werk en privé.

1. Accepteer dat je niet perfect bent
Niemand kan 100% perfect zijn, dus jij ook niet. Dé werknemer die alles precies goed doet en zijn of haar werk altijd op tijd af heeft, die bestaat niet. Als je je werk niet af krijgt, dan is er morgen weer een dag. Natuurlijk kan het eens gebeuren dat je écht een deadline moet halen waardoor je moet overwerken, maar dit kan nooit elke dag het geval zijn. Probeer grenzen te stellen voor jezelf en realiseer je dat overwerken vaak écht geen zin heeft. Niemand is 8 uur per dag 100% gefocussed. Sterker nog, onderzoek heeft zelfs aangetoond dat de concentratie gedurende de dag alleen maar verder afneemt. Met overwerken lever je dus vaak minder productief werk: alle reden om dit niet te vaak te doen!

2. Communiceer
Heb je het idee dat je privé leven lijdt onder de werkdruk? Praat erover! Niet alleen met je baas of leidinggevende, maar ook met de mensen die dicht bij je staan. Fout nummer één die de meeste workaholics maken is om niets te zeggen. Wanneer jouw leidinggevende of baas weet dat je te veel hooi op je vork hebt (of krijgt), dán pas kan er wat aan gedaan worden. Leer ook om nee te zeggen. Ontzettend moeilijk als je altijd maar alles aanpakt wat er op je bordje gegooid wordt, maar wanneer het echt te veel wordt zul je wel moeten. Probeer het maar eens een dagje uit, dan zul je merken dat je voornamelijk zelf in de hand hebt of je stapel werkzaamheden groter of kleiner wordt.

3. Ga in je pauze naar buiten
Je bent misschien sneller geneigd om helemaal geen pauze te houden als je het druk hebt... maar dat is natuurlijk al helemaal uit den boze. Je hebt die lunchpauze echt nodig om even je gedachten te verzetten. Loop een rondje buiten of ga ergens rustig zitten met muziek op, dat kan echt helpen om even niet aan je werk te denken. Na een half uurtje zul je merken dat je weer energie hebt om aan de slag te gaan. Zelf skipte ik mijn pauze vaak en ik merkte dan dat er niks zinnigs meer uit kwam die middag. Tegenwoordig ga ik een rondje lopen buiten en dan merk ik écht positief verschil in mijn energielevel en een hogere productiviteit... Aanrader dus!

4. Plan slim
Je werk valt wellicht minder goed te plannen, maar je plannen in je vrije tijd heb je natuurlijk helemaal zelf in de hand. Vaak plannen mensen die juist ontzettend druk zijn op hun werk ook nog eens hun sociale kalender helemaal vol. Met allemaal leuke dingen en gezellige mensen. Maar ook dát kost energie en veel tijd. Plan dus slim en houd bijvoorbeeld twee avonden en een dag in het weekend  he-le-maal leeg in je agenda. Die tijd is voor jouzelf. Misschien wil je wel een film kijken of ontspannen op de bank met een goed boek. Gun je zelf naast je drukke werkdagen in elk geval een aantal momenten voor jezelf. Zo kom je tussendoor wat meer tot rust en spaar je je energie.

5. Doe. Die. Telefoon. WEG.
Ja, dat is vandaag de dag best moeilijk, maar als je eenmaal door die 'ik mis mijn telefoon' fase heen bent zul je merken dat het je zóveel  meer rust geeft. Heb je het wel eens zo bekeken? De meeste dingen waar we ons druk om maken komen door het kijken op onze smartphone. Mailtjes van je werk, collega's of je baas die in je vrije tijd nog wat van je willen, het nieuws, negatieve berichten op social media of vrienden die éven hun beklag moeten doen bij jou, wat stiekem je eigen batterij leeg trekt. Laat je smartphone een keer lekker voor wat 'ie is. Probeer het een keer uit en je zult merken dat het ontzettend veel rust geeft.

6. Gun jezelf genoeg tijd
5x snoozen, zonder ontbijt de deur uit en rennen naar de trein zorgt ervoor dat je al gestrest bent voordat je überhaupt op je werk bent aangekomen. Als je de avond ervoor een half uurtje eerder gaat slapen en ook 's ochtends een half uur eerder opstaat, dan heb je genoeg tijd om rustig je dag op te starten. Neem even de tijd voor je ontbijt of een kopje koffie, zet een lekker muziekje op of lees de krant. Hoe je je ochtend begint is bepalend voor de rest van je (werk)dag. Begin deze dus zonder onnodige stress!

7. Werk gestructureerd
Niet altijd even makkelijk om gestructureerd te werken, maar tools zoals de Mascha Planner of andere overzichtelijke deskplanners helpen je daar gelukkig bij. Door alles op te schrijven werk je veel overzichtelijker en weet je sneller of dat ene klusje nog wel erbij kan die dag. Het werkt ook nog eens zo dat wanneer je zaken op papier hebt staan, je het veel makkelijker kunt loslaten in je hoofd. Zo'n deskplanner is ideaal voor op kantoor én thuis!

8. Gebruik het OV vaker
Veel mensen vinden het fijn om met de auto naar het werk te gaan... Ja, dat geeft je meer vrijheid, maar vaak ook meer stress. Je komt al gauw vast te staan in de file en andere weggebruikers werken op je zenuwen. Dit is waarom ik zelf persoonlijk voorstander ben van het OV: je hebt even de tijd om te zitten, muziekje in, krant lezen of je social media checken, want je bent onderweg. In tegenstelling tot zelf autorijden hoef je je echter niet in te spannen en kun je lekker onderuit zakken of zelfs even je ogen dicht doen. Zelf kom ik voor én na mijn werk het meest tot rust als ik even in de trein kan zitten. Ik zoek bewust de stiltecoupé op of zet muziek aan op mijn telefoon. Oortjes in, ogen dicht, heerlijk! Daarnaast is het natuurlijk ook een stuk 'groener' om met het OV te reizen💚.