Het leek even helemaal 'uit' te zijn geweest, bloggen. Zeggen dat je een blog hebt was al lang niet meer zo cool als zeggen dat je een 'social influencer' bent. Een term waar ik overigens echt jeuk van krijg - je ziet de term tegenwoordig op bijna elk Instagram account met +300 volgers voorbij komen, vaak met de omschrijving 'bekend persoon'. Gelukkig ben ik een blogger en geen social influencer: dit artikel gaat dan ook over bloggen ... in 2019! Ja, ook in een tijd waarin social influencers juist booming zijn en iedereen al een blog lijkt te hebben kun je een blog beginnen met succes. 


Blogs zijn en blijven ontzettend waardevol. Een blog is een platform dat ruimte biedt voor échte verhalen, voor informatieve, inspirerende, entertainende content... Blogs zijn gewoonweg onmisbaar!

In 2018 heb ik nog geregeld mailtjes gekregen van (voornamelijk) jonge meiden die zeiden: jij hebt al zo lang een eigen blog, hoe doe jij dat en hoe kan ik ook een blog beginnen? Waar moet ik op letten? Hoe zorg ik ervoor dat mijn blog gelezen word en opvalt tussen die enorme online menigte? Daarom deel ik mijn kennis en expertise met je die ik als blogger heb opgedaan, maar ook vanuit mijn werk als online marketeer. Misschien heb jij zelf een blog of wil je graag een blog beginnen? Lees dan snel verder en doe je voordeel met mijn tips voor succesvol bloggen in 2019!

Blog over onderwerpen die bij jou passen
Hiermee bedoel ik dat ik je niet kan aanraden om over beauty producten te gaan bloggen - puur omdat je misschien denkt dat je daarmee veel bereik krijgt- als hier je passie niet echt ligt. Ook dit heb ik wel eens in een mail gelezen van een blogger die mij om advies vroeg. Schrijven over een onderwerp omdat je denkt dat anderen daarover willen lezen, zal nooit zo goed uit de verf komen als schrijven vanuit je hart. Schrijven over je passie, een onderwerp waar jij veel vanaf weet en waarmee je anderen kan helpen of inspireren, dát slaat aan. En zo blijft het (voor mij na al die jaren) ook lang leuk!

Blog niet voor de gratis producten
Het lijkt zo makkelijk, een blog beginnen over beauty, fashion of reizen bijvoorbeeld... En na een aantal artikelen de poging wagen om bedrijven te benaderen voor gratis producten of korting. Ik heb bij meerdere PR bureau's stages gelopen en weet nog goed hoe er vaak een soort blacklist werd bij gehouden van bloggers die continu reageerden op persberichten met de vraag of zij producten mochten ontvangen. Geen probleem op zich, alleen waren het vaak dezelfde bloggers die nog maar een aantal weken of maanden bezig waren en vrijwel geen vast publiek opgebouwd hadden. Zo word je niet gauw serieus genomen en zul je - wanneer je blog wel groter is - ook niet gauw meer in aanmerking komen. Ja, producten ontvangen voor reviews is heel leuk, maar niets komt aanwaaien :)  Door eerst waardevolle content te creëren zullen je bezoekers vaker blijven terugkomen en wordt je blog ook waardevol voor bedrijven.

Investeer tijd in je online vindbaarheid 
SEO (zoekmachineoptimalisatie) is nog lang niet dood hoor, ondanks dat er wel eens wordt gezegd dat Google de 'trucjes' nu wel kent. Hieronder licht ik toe wat ik doe aan de vindbaarheid van mijn blog en artikelen en waarom dit werkt:

  • Bepaal het zoekwoord(en) en verwerk deze in de titel. Zo is dit artikel geschreven met de zoekwoorden 'bloggen in 2019' in mijn achterhoofd. Aangezien dit tips zijn, komt het woord 'tips' ook vaak aan bod, wat men vaak toevoegt aan een zoekopdracht in Google. Zo kun je je zoekwoorden bepalen en deze laten terugkomen in de titel van je blog. Maar ook in:
  • De alinea's! Het beste zou zijn om je zoekwoorden ook in de subkopjes te noemen, maar dat past niet altijd mooi. Noem je zoekwoorden daarom zeker nog eens in elke alinea. Daarnaast noem je de zoekwoorden in:
  • De URL van je blogpost. Maar ook in de meta omschrijving / zoekopdrachtbeschrijving, zodat zoekmachines nog sneller doorhebben waar jouw artikel over gaat. 
  • Ook kun je de zoekwoorden verwerken in de titel van afbeeldingen die je toevoegd én in de ALT beschrijvingen van je afbeeldingen, zodat je bijvoorbeeld ook via Google Afbeeldingen gevonden kan worden op die zoekwoorden.
Als je overal waar het kan (en waar het mooi staat, het oog wil ook wat) je zoekwoorden hebt verwerkt en je artikel is gepubliceerd, dan is het boosten van je artikel de volgende stap. Dit doe ik zelf als volgt:
  • Via Facebook: ik heb een Facebookpagina voor BLES Magazine gemaakt, maar eigenlijk heeft een pagina alleen toegevoegde waarde als je paginalikes hebt. Dit kost ook tijd om op te bouwen, dus zonder die pagina kun je ook prima Facebook inzetten om traffic naar je blogpost te genereren. Denk bijvoorbeeld aan het delen van je artikel op je eigen tijdlijn, maar ook in relevante Facebook groepen.
  • Via Linkedin: Afhankelijk van het onderwerp waar je over schrijft kun je je artikel delen met je Linkedin connecties. Wanneer ik een artikel schrijf over een fancy lipgloss die je lippen voller maakt, zal ik dit niet delen met mijn veelal zakelijke connecties. Schrijf ik een artikel over groeien op social media, dan gaat dit artikel zeker wel op Linkedin. Maar dit deel ik dan ook meteen in Linkedin groepen. 
Wil jij weten welke Linkedin en Facebook groepen ik kan aanraden om je content in te delen?

Ja, deel dit in een volgend artikel met je lezers!
Nee, geen behoefte aan.

Zorg voor interne linkjes
Wanneer je een aantal artikelen hebt geschreven in dezelfde categorie, dan is het vaak makkelijk om een haakje te maken met een ouder artikel, door middel van een interne link. De kans is groot dat je uit nieuwsgierigheid bovenstaand linkje naar mijn artikel over groeien op  social media hebt geopend. Zo zorg je niet alleen voor meer klikjes naar jouw artikelen... Ook vergroot je zo de kans dat bezoekers langer op jouw website blijven. Dat zorgt er weer voor dat je bezoekers steeds meer interessante content tegenkomen en dus nog langer blijven, of vaker terugkomen naar jouw blog. Dat moeten we natuurlijk hebben! ☝😊 Daarnaast vindt Google interne linkjes ook leuk, Google ziet namelijk dat jouw berichten aan elkaar gerelateerd zijn.

Geen spel-en taalfouten
Niet iedereen is een kei in Nederlands - ik maak zelf ook heus wel eens een foutje. Maar teksten die vol fouten staan, zinnen die beginnen met 'en', zinnen die oneindig doorgaan zonder leestekens en MSN taal (ja echt hoor hep ik wel es gezien op een blog)... Dat leest echt niet fijn. Mocht je twijfelen over je teksten, dan kun je natuurlijk altijd iemand even je tekst laten lezen. Google houdt overigens ook niet van vele spel- en taalfouten, daar wordt je blog op afgerekend in ranking. Altijd even goed checken dus!

Dit zijn mijn tips voor een succesvol blog in 2019. In een tijdperk waarin het internet wemelt van de blogs, maar waar je door jezelf te onderscheiden en voor inspirerende content te zorgen écht wel een mooi bereik kunt opbouwen. Mis je nog tips of heb je zelf tips? Laat het dan weten in een reactie :)

Bloggen in 2019 - Tips Voor Een Succesvol Blog!