De Druk Van Social Media + Waarom Ik Stop Met Photoshoppen #eerlijkefotoWauw... Dat is alles wat ik kon uitbrengen na het zien van de documentaire #eerlijkefoto van Miljuschka. Deze documentaire zorgde bij mij voor ontzettend veel herkenning, ik vond het echt een eyeopener. In de docu gaat Miljuschka in gesprek met verschillende experts, BN-ers en (jonge) influencers en bespreken zij de druk van social media om het 'perfecte' plaatje en hoe #eerlijkfoto juist zorgt voor een tegengeluid. Voor meer body positivity. Door het zien van deze documentaire wil ik zelf ook een verschil maken op mijn socia media kanalen. Waarom? Lees gauw verder!

Hoe ouder ik word, hoe zelfverzekerder ik word. Dacht ik altijd. Ik weet nog goed hoe onzeker ik was toen ik 16 was. Ik vond mezelf nooit mooi genoeg, nooit dun genoeg. Dat resulteerde zelfs in een jarenlange eetstoornis - maar goed - daar ben ik al lang (en breed😜) bovenop en zit sindsdien tig keer beter in mijn vel. Maar of ik me daarna wél echt super zelfverzekerd heb gevoeld? Nee, eigenlijk ook niet. Want ondanks dat mijn verstoorde relatie met eten en zelfbeeld beter is geworden, werden de beelden van vrouwen in tijdschriften, op tv en vooral op social media dat niet. Nu is het niet meer het graatmagere size zero wat je ziet, maar wel dunne vrouwen met Kardashian-achtige curves, geen greintje cellulitis, lang haar, volle lippen en een super 'sculpted' en glad gezicht. 

Druk van social media als influencer

Jaren geleden had ik een succesvol Youtube kanaal en 14.000 Instagram volgers. Ik werd een heuze 'influencer' genoemd en vond dat ik dan ook aan een bepaald ideaalbeeld moest voldoen. Ik kleedde me als een ware Kardashian, inclusief waist trainers voor die ultieme wespentaille en curves. Ik had hairextensions die bijna net zo lang waren als ik zelf ben, probeerde hier en daar fillers uit en het ergste nog: ik photoshopte me helemaal suf. Mijn gezicht moest glad, mijn benen moesten langer lijken. Ik ging volledig op in dat ideaalbeeld wat Instagram en Facebook mij voorschotelden.  Nadat mijn Youtube kanaal stopte en ik al die duizenden volgens langzaamaan kwijt raakte, belandde ik juist in een all natural periode.

Van all natural terug naar streven naar perfectie

Mijn enorm lange hairextensions maakten plaats voor een korte boblijn. Mijn nepwimpers en selftan gooie ik weg en zelfs mijn ik-zie-er-altijd-uit-alsof-ik-naar-een-feestje-ga kleding maakte een downgrade naar comfortabel en wat simpeler. Ik nam een break van bloggen en social media en merkte dat ik ineens véél minder bezig was met mijn uiterlijk. Na een tijd begon ik weer met bloggen en social media, omdat ik die creatieve uitlaatklep miste. Daarbij kwam meteen weer die druk van social media: ik ben een blogger, ik schrijf over beauty en ik heb een instagram kanaal met veel volgers: ik moét er wel goed uit zien. En dat 'goed'? Dat betekende voor mij dat ik mij spiegelde aan de plaatjes die ik op instagram tegenkwam. Vrouwen met dunne, strakke lijven en opgespoten, gladgestreken gezichten. 

Algoritme: je bepaalt zelf wat je ziet
Na het zien van de documentaire realiseerde ik mij: ik zie dit soort foto's alleen omdat ik mezelf ermee blijf voeden. Zo werkt het algoritme in social media nu eenmaal. En dat wist ik natuurlijk wel, maar het lijkt wel of ik het door #eerlijkefoto pas écht besefte: ik heb zelf in de hand wat ik op social media zie. En wát ik zie, is gewoon niet hoe vrouwen er echt uit zien. Die vrouwen (de meesten dan) hebben niet alleen een fortuin uitgegeven aan operaties, fillers en beauty behandelingen, maar photoshoppen zichzelf daar bovenop ook nog duidelijk. In de documentaire zag ik eindelijk échte vrouwen in alle 'soorten en maten' voorbij komen, allemaal super mooi! En omdat ik het mijzelf niet langer wil aan doen om mij te spiegelen aan onrealistische ideaalbeelden op social media, heb ik alles en iedereen ontvolgd die mij dat soort plaatjes voorschotelen. Ik ben de hashtag #bodypositivity en #eerlijkefoto gaan volgen. En wát is dat heerlijk zeg, om gewoon echte vrouwen voor bij te zien komen waarmee ik mijzelf kan identificeren.

Geen filters en photoshop meer

Op mijn nieuwe instagram account heb ik geen enkele foto meer gephotoshopt - als in: mijn lijf dunner, mijn benen langer of mijn tanden witter. Wel ging er over elke foto een laag die alles net wat smoother maakte én een hele laag aan Lightroom filters voor mooiere kleuren en belichting. Nu vind ik het hebben van een consistente feed heel mooi, dus dat ga ik houden. Maar waar ik wel mee stop is het gladder maken van mijn hoofd: want eerlijk is eerlijk... ik heb nu eenmaal een glimkop op zijn tijd en ja - ook beginnen de eerste rimpels te verschijnen als ik lach. Dat is dan maar zo. Stel ik *botox die een keer weg, dan maak ik daar echt geen geheim van, maar dáár nog overheen photoshoppen doe ik dus niet meer. De filters voor belichting en kleur houd ik wel, maar om toch ook die andere kant te laten zien post ik vanaf nu bij elke foto het orgineel. En dat zorgt soms wel voor een mega groot verschil... Maar wel een meer #eerlijkefoto.

*Misschien denk je nu: hé wat krom Malu, je hebt het over #eerlijkefoto en niet meer photoshoppen, maar wel over botox om rimpels weg te werken. Ik heb eerder botox en fillers gebruikt en vind dat mooi - fillers gebruik ik overigens ook niet voor vollere lippen bijvoorbeeld, maar om mijn mega kromme neus (door een breuk) recht te maken. Dat ik meer eerlijke foto's wil laten zien houdt in dat ik mijn foto's niet meer fotoshop en mijzelf laat zien zoals ik ben, ook met fillers. Of met nepwimpers. Of met hairextensions😇 Maar zonder gladmakende filters en filters die je gezicht bruin maken en je tanden witter...You get the point!


Aardig wat filters hé? Zo verschijnen ze dus op mijn instagram tegenwoordig: het leuke, misschien wat meer sprekendere plaatje, gevolgd door de echte foto. Wie weet worden de reacties dan wel: huh, dus je bent helemaal niet zo bruin??😂


Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Volg mij / BLES magazine op Facebook InstagramBloglovin  en YouTube voor de laatste updates

1 opmerking:

  1. Dit is echt heel herkenbaar! Ik heb de documentaire nog niet gezien maar ben nu toch wel erg benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.